Διατροφή

• Η συνεισφορά μιας άριστης δίαιτας στην υγεία είναι αδιαμφισβήτητη ενώ νέα δεδομένα έρχονται συνεχώς στο φως σχετικά με την συνεισφορά της στην γονιμότητα και επιτυχία θεραπειών γονιμότητος. Είναι χρήσιμο να αποφεύγονται οι τυποποιημένες τροφές και να προτιμάτε φαγητό μαγειρεμένο στο σπίτι με αγνά οργανικά υλικά τα οποία ψωνίζετε από τους παραγωγούς.

• Πρωταρχικής σημασίας είναι να περιορίσετε τη λήψη υδατανθράκων και κυρίως της ζάχαρης η οποία κρύβεται μέσα σε διάφορα συστατικά στις περισσότερες τυποποιημένες τροφές. Επίσης περιορίστε σημαντικά την ποσότητα ψωμιού και αρκεστείτε σε μία δύο φέτες μαύρου ψωμιού την ημέρα εάν το επιθυμείτε. Αποφύγετε τα ζυμαρικά και τις μεγάλες ποσότητες ρυζιού και πατάτας αφού περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες. Προτιμήστε τα βιολογικής προέλευσης ολικής άλεσης ζυμαρικά και μαύρο ρύζι.

• Εφόσον καταφέρετε να μειώσετε σημαντικά τους υδατάνθρακες από την διατροφή σας θα χρειαστείτε την επιπλέον ενέργεια που σας δίνουν τακαλής ποιότητας λίπη όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στις ελιές, στους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης) στο αβοκάντο, αλλά και κατά δεύτερο λόγο στο φρέσκο βιολογικής προέλευσης βούτυρο στα βιολογικά γαλακτοκομικά στα αβγά και κρέατα. Άλλα πολύ καλής ποιότητας λίπη είναι αυτά που προέρχονται από ινδοκάρυδα (coconut and coconut oil) και φοινικέλαιο (palm oil)

Συμβουλές Γονιμότητας

• Έχετε υπόψη σας ότι το κρέας βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας συνεπώς σε αυτό συσσωρεύονται πλήθος χημικών ουσιών όπως αντιβιοτικών και φαρμακων που χρησιμοποιούνται στην εκτροφή των ζώων αλλά και στις καλλιέργειες. Επιλέξτε επομένως βιολογικής προέλευσης κρέατα ή μικρά ψάρια.

• Αποφύγετε τυποποιημένα και επεξεργασμένα κρέατα οπως για παράδειγμα λουκάνικα και αλλαντικά αφού συνήθως περιέχουν πρόσθετα συστατικά και συντηρητικά.

• Είναι απαραίτητο να τρώτε άφθονα λαχανικά τα οποία θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα σε κάθε γεύμα σας. Περιέχουν άφθονη ποσότητα βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών αλλά και φυτικών ινών οι οποίες σύμφωνα με τελευταίες μελέτες είναι απαραίτητες για την σωστή χλωρίδα του εντέρου και την συνολική υγεία του ανοσοποιητικού και ενδοκρινικού συστήματος.

• Τα φρούτα είναι καλή πηγή βιταμινών και φυτικών ινών σημειώστε μόνο ότι κάποια περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων. Επιλέξτε φρούτα της εποχής που παράγονται τοπικά και βιολογικής προέλευσης.

Τρώτε τα φρούτα ολόκληρα – όχι σε μορφή χυμών – και χωρίς να τα αναμιγνύετε με άλλα φρούτα για να έχετε το πλήρες όφελος.

• Περιορίστε την χρήση αλκοόλ και καφέ στο ελάχιστο δυνατό. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον καφέ με μαύρο ή πράσινο τσάι που έχουν μικρότερη ποσότητα καφείνης. Αποφύγετε τα έτοιμα ροφήματα κρύου τσαγιού ή άλλων κρύων τυποποημένων ροφημάτων και αναψυκτικών διότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Πόση άφθονου καλής ποιότητας νερού. Σημειώσατε ότι το νερό της βρύσης συχνά περιέχει μεγάλες ποσότητες χλωρίου.

Συμπερασματικά πείτε ναι στα άφθονα λαχανικά, στους ανάλατους ξηρούς καρπούς και στα καλής ποιότητας λίπη. Πείτε όχι στους υδατανθράκες και κυρίως στη ζάχαρη που είναι κρυμμένη σε όλες τις συσκευασμένες τροφές και είναι ο κύριος λόγος της αύξησης του βάρους και της νοσηρότητος του σύγχρονου ανθρώπου.